Özgüneş Sürücü Kursu
ODY
Karayolu Taşımacılık Yönetmeliği kanununa göre faaliyette olan, tüzel veya gerçek kişilerin, veya tüzel, gerçek kişilere ait bağımsız bölümün, nakliye faaliyetlerinin sevkini hangi ünvanla olursa olsun (müdür/idareci, şef, uzman, operasyon yöneticisi, operatör) veya idaresini yöneten kişileri ifade eden belgenin adıdır. Karayolu Taşımacılık Yönetmeliği’nin “Yetki Belgesi Sahibi Kişilerin Yükümlülüğü” başlıklı 43 üncü maddesinin 15’nci fıkrası; “Yetki belgesi sahipleri, ilk yetki belgesi aldıkları tarihten itibaren 6 ay içinde, mesleki yeterlilikle ilgili yükümlülüklerini yerine getirmek ve faaliyetleri süresince muhafaza etmekle yükümlüdürler. Buna kanuna göre; taşımacılık faaliyetleri yürüten tüzel veya gerçek kişiler, ÜDY Belgesi veya ODY türü Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip kişileri faaliyetleri süresince istihdam etmekle zorundur. Yetki belgesini yeni almış firmalarda 6 ay içinde yükümlüklerini yerine getirmek ve eski yetki belgeli firmalarda olduğu gibi faaliyetleri süresince bu kişileri istihdam etmekle (muhafaza etmekle) yükümlüdürler.
ODY BELGESİ TÜRLERİ NELERDİR ?
Orta Düzey Yönetici Belgesi olan ODY Karayolları Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren gerçek ya da tüzel kişiliğin veya bağımsız bir birimin taşımacılık islerini yürüten müdür, operatör, şef ve uzman gibi benzeri unvanlarla istihdam edilen kişilerin almak zorunda oldukları belgedir.
Bu belgeyi almanın birinci yolu Ulaştırma Bakanlığı’nın yetki vermiş olduğu eğitim kurumlarında belirtilen eğitim müfredatına uygun eğitim almak ve ardından bakanlıkça belli dönemlerde açılan sınavlarda başarılı olmaktadır. Diğer bir husus ise bakanlıkça belirtilen kriterlere uygun olarak sınava girmeden is kaybı yasamadan ve maddi bir bedel ödemeden taninmiş olan bir hak ile doğrudan almaktır. Sınavsız olarak ODY alabilmek için kişinin 25 Şubat 2006 tarihinden önce belgenin türüne uygun firma ya da firmalarda en az üç yıl SGK’ ya kayıtlı olarak çelişmiş olması gerekmektedir.
Basvuruda bulunacak kisinin kurucu ya da ortak, yönetim kurulu baskani veya yönetim kurulu üyesi veya genel müdür unvanlarindan biri ile görevli olmasi ve 25 Subat 2006 döneminden önceki 3 yillik döneme ait ticaret sicil gazetelerinin onayli örnegi gerekmektedir. Bununla beraber bakanligin istemis oldugu formatta bir dosya hazirlanmasi ve dosyanin incelenmesinin ardindan belgeye hak kazanmasi söz konusudur.
ODY belgesi çesitlerine göre ODY1 (uluslar arasi yolcu tasimaciligi), ODY2 (yurt içi yolcu tasimaciligi), ODY3 (uluslar arasi esya ve yük tasimaciligi) ve ODY4 (yurt içi esya ve yük tasimaciligi olarak siralanmaktadir. Sinav ile alinacak olan belgelerde ise en az ilkokul mezunu olmak gerekmektedir. Katılacak olan mesleki eğitimin süresi ODY3 için 95 saat, ODY4 için 72 saat zorunlu olarak belirlenmiştir. ODY belgeli personel çalıştırma zorunluluğu Avrupa Birliği uyum yasaları kapsamında olup 30 Haziran 2012 tarihinden beri yürürlükte bulunmaktadır.