SRC Belgesi, ticari araç sürücülerinin yurt içi ve yurt dışında güvenli yük ve yolcu taşımacılığı standartlara uygun şekilde yapabilecek yeterlilikte olduğunu gösteren belgedir.
4295 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında ticari araç sürücülerinin psikoteknik belgesi gibi SRC belgesine sahip olmaları da zorunludur.
SRC belgesi alması gereken ticari araç kullanıcıları şunlardır;
- Taksi sürücüleri
- Kamyon ve tır sürücüleri
- Otobüs, minibüs, dolmuş gibi toplu taşıma sürücüleri
- Öğrenci ve personel servisi sürücüleri
- Her türlü ticari taşıma yapan sürücüler
SRC belgesi olmadan taşımacılık yapıldığı takdirde hem sürücüye hem de ruhsat sahibine ağır idari para cezaları uygulanmaktadır.
SRC Belgesi nasıl alınır? Sınavsız SRC Belgesini kimler alabilir?
Ulaştırma Bakanlığı tarafından ticari araç sürücülerine verilen SRC Belgesi iki şekilde alınabilmektedir.
Buna göre 25 Şubat 2003 tarihinden önce B – C – E – D Sınıfı ehliyeti olanlar, SRC Belgesi özelinde muafiyet hakkından yararlanmakta olup, bu kişilerin sınavsız olarak SRC Belgesi alması mümkündür.
2003 yılından önce B sınıfı sürücü belgesi olan sürücüler SRC 2 ve SRC 4 belgelerini, C ve D sınıfı sürücü belgesi olan sürücüler ise SRC 2, SRC 3 ve SRC 4 belgelerini alabilmektedir.
Sınavsız SRC belgesi almak isteyen sürücülerin, 66 yaşından gün almamış olması ve kaçakçılık ile terör suçlarından sabıkası bulunmaması gerekmektedir.
Sınavlı SRC belgesi nasıl alınır?
25 Şubat 2003 tarihinden önce B – C – E – D Sınıfı ehliyete sahip olmayanlar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavlara girmek zorundadır.
Bunun için öncelikle bir eğitim kurumu üzerinden kayıt oluşturulur. Yurtiçi taşımacılık için minimum 28 saat, uluslararası taşımacılık içinse minimum 32 saat süren bir eğitim süreci söz konusudur. Eğitimlerin tamamına katılmak zorunludur.
Sonrasında girilecek mesleki yeterlilik sınavında en az 70 puan alan kişiler SRC belgesi almaya hak kazanır.
Çoktan seçmeli ve her birinin 2 (iki) puan değere sahip olduğu 50 adet sorunun sorulduğu sınav yılda 5 kez yapılmaktadır. Sınavda yanlışlar, doğruları götürmemektedir.
Teorik (yazılı) sınavda başarılı olan adaylar, uygulama sınavına girecektir. Uygulama sınavı kapsamında akıllı tahtada 3 adet görsel ya da video gösterilmekte, en az 2 soruyu doğru yanıtlayanlar SRC belgesi almaya hak kazanmaktadır.
SRC belgesi ile ilgili diğer özel kriterler ise şunlardır;
- En az ilkokul mezunu olunmalıdır.
- Büyük otobüs kullanımlarında alt yaş 26, minibüs kullanımlarında ise 19’dur.
- Belge için üst yaş sınıfı 66’dır.
Sınavlı SRC belgesi eğitim kaydı için gerekli evraklar nelerdir?
SRC belgesi kayıt işlemleri için ilgili kurum tarafından talep edilen evraklar şunlardır:
- Kimlik Fotokopisi
- Sürücü Belgesi Fotokopisi
- Diploma Aslı
- 2 Adet Biyometrik Fotoğraf
- Sabıka Kaydı
Yabancı vatandaşlar içinse pasaport fotokopisi, ehliyet fotokopisi ve diploma fotokopisi talep edilmektedir.
Bu evrakları tamamlayan sürücüler ücreti ödedikten sonra e-Devlet üzerinden evraklarına ulaşabilmektedir.
SRC belgesi, 66 yaşına kadar geçerlidir.
SRC belge çeşitleri nelerdir?
Ulaştırma Bakanlığı tarafından taşımacılık faaliyetine göre 5 çeşit SRC belge sınıfı belirlenmiştir.
- SRC 1 Belgesi: Uluslararası yolcu taşımacılığı. Sürücülerin en az ilkokul mezunu olması ve 32 saatlik eğitim sürecini tamamlamaları gerekir.
- SRC 2 Belgesi: Yurtiçi yolcu taşımacılığı. Şehirlerarası otobüs sürücüleri veya şehir içi yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin sahip olması gereken belgedir. Bu belgeye sahip olan sürücüler aynı zamanda SRC 2 belgesine de sahiptirler.
- SRC 3 Belgesi: Uluslararası yük ve kargo taşımacılığı. Uluslararası yük ve kargo taşımacılığı yapan sürücülerin yeterliliklerini gösterir. Kamyon, çekici, kamyonet, panelvan gibi ticari araç kullanan sürücüler bu belgeyi edinmelidir. Ayrıca SRC 3 belgesi için sürücülerin 19 yaşından gün almış, 66 yaşından ise gün almamış olma koşulu bulunuyor.
- SRC 4 Belgesi: Yurtiçi yük ve kargo taşımacılığı. SRC 4 belgesi için sürücülerin 28 saatlik eğitimin ardından sınavı geçmeleri ve 19 yaşından gün almış olmaları gerekmektedir.
- SRC 5 Belgesi: Tehlikeli madde taşımacılığı. Tehlikeli mal ve madde taşımacılığı faaliyeti yapan sürücülerin alması gereken bu belge için 19 saatlik temel eğitimin yanı sıra 19 yaşından gün almış olmak gerekmektedir. Ayrıca tanker taşımacılığı için 13 saat, patlayıcı ve radyoaktif madde taşımacılığı için 8 saatlik ilave eğitim zorunludur.
Siz de uzman kadromuz ve gelişmiş altyapımızla SRC belgesi hizmetimiz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Dikkatinizi Çekebilir: Araç Sürme Yasağı